Zupa zoproska to mająca ponad 100-letnią tradycję na Podhalu, pyszna potrawa, która dzisiaj przygotowywana już jest w niewielu gospodarstwach. Tylko najbardziej tradycyjne gospodarstwa nadal trudnią się przygotowywaniem tej zupy, która przez wzgląd na pospolite składniki nazywana była także tzw. „biedną zupą”. Niegdyś przygotowywana była także w okresie świąt Wielkiej Nocy oraz Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- łyżka kminku
- 20 dag słoniny
- łyżka mąki
- liść laurowy
- łyżka posiekanej mięty
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wszystkie te składniki wkładamy do rondla i zalewamy ok. 1,5 litra wody. Podczas gotowania dodajemy kminek i liść laurowy. W międzyczasie na patelni topimy drobno posiekaną słoninę i dodając mąkę tworzymy zarumienioną zasmażkę. Mieszamy ją z dwiema łyżkami wody i całość dodajemy do gotującej się zupy. Zawartość rondla cały czas mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, miętą i pietruszką do smaku.