Zupa zoproska
Przepisy

Zupa zoproska

Zupa zoproska to mająca ponad 100-letnią tradycję na Podhalu, pyszna potrawa, która dzisiaj przygotowywana już jest w niewielu gospodarstwach. Tylko najbardziej tradycyjne gospodarstwa nadal trudnią się przygotowywaniem tej zupy, która przez wzgląd na pospolite składniki nazywana była także tzw. „biedną zupą”. Niegdyś przygotowywana była także w okresie świąt Wielkiej Nocy oraz Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka kminku
  • 20 dag słoniny
  • łyżka mąki
  • liść laurowy
  • łyżka posiekanej mięty
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wszystkie te składniki wkładamy do rondla i zalewamy ok. 1,5 litra wody. Podczas gotowania dodajemy kminek i liść laurowy. W międzyczasie na patelni topimy drobno posiekaną słoninę i dodając mąkę tworzymy zarumienioną zasmażkę. Mieszamy ją z dwiema łyżkami wody i całość dodajemy do gotującej się zupy. Zawartość rondla cały czas mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, miętą i pietruszką do smaku.